Bulan Ramadhan adalah Bulan Dakwah

Bayan Jemaah Madinah (Ramadhan adalah bulan Dakwah)

Bulan Ramadhan akan tiba, amalan sunat diganjari dengan pahala fardhu, amalan fardhu diganjari 70 kali ganda. Maka jangan tinggalkan fardhu Dakwah.

Bila datang bulan Ramadhan, penjual-penjual akan menyediakan jualan contohnya kurma untuk berbuka. Agen-agen akan sediakan tiket-tiket untuk paket umrah masa bulan puasa karena mereka tahu ramai orang yang akan ambil kesempatan ganjaran besar. Tetapi herannya kenapa bila bulan ramadhan tiba. Khususi terhenti, jaulah terhenti, usaha terhenti sedangkan ini adalah bulan orang-orang yang tidak pernah datang ke masjid akan datang shalat berjemaah. Ini lah waktunya orang dakwah sungguh-sungguh buat usaha. Keluarkan manusia ke jalan Allah. Bila kita dapat tasykil orang-orang yang datang kemasjid hanya dalam Ramadhan dan mereka dapat keluar 3 hari. In Shaa Allah mereka akan datang ke masjid setiap hari walaupun bukan Ramadhan.

Dahulu nya di tempat saya pun jaulah sebentar, khususi buat sebentar saja, usaha jadi lambat. Tetapi ketika jemaah India datang bagi targhib. Mereka telah berkumpul pada 20 Syaaban dan mereka telah datang ke masjid untuk iktikaf dan fikir bagaimana setiap orang dapat keluar dijalan Allah. Mereka telah buat usaha sebelum Ramadhan dari pintu ke pintu. Bila sampai bulan Ramadhan banyak jemaah keluar 3 hari, 40 hari dapat dikeluarkan. Satu Muhalla yang biasanya keluarkan 1 jemaah dapat keluarkan hingga 7 jemaah. Kisah besar berlaku dalam bulan Ramadhan contohnya perang badar, fatul Mekah dsb. Maka untuk itu setiap kita perlu jadikan bulan Ramadhan sebagai bulan Dakwah. Satu orang telah bagi karguzari di Muhallanya sambil nangis-nangis sebab bila buat usaha sungguh-sungguh habis subuh ada jemaah keluar, lepas dzuhur ada lagi jemaah dikeluarkan.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: